top of page

The Tree Lot House - House Flip #1 2019

Updated: Sep 22, 2020




 

This house was built in 1984 and was pretty much left unchanged since the original design. A really nice house with great bones, but needed some major updating! Right up our alley! It took us 5 months to complete the renovation.


The home has a small kitchen, combined living room/dining room, master bedroom suite (down), 2 large bedrooms (up), and a 4th bedroom/bonus room above a large 2 car garage. In addition, it has 3 full baths, laundry room, loft space, and a very large covered back porch. WAIT, there is more! This home also has a walkout basement, which is a rare find in Tennessee due to its rocky grounds.


 

Let me show you some before pictures. First the kitchen!



 

As you can see - we had a lot of work to do! Wallpaper, multi-shaped kitchen cabinets, outdated appliances, cheap countertops and laminate flooring completely worn out!

 

So here we go! Future 4ce team working together to get the job done #demolition #future4ce #homeflip #renovation #flippingmd



We removed all cabinets on the right side of the kitchen, as it was way too busy, saving only the tall cabinet. We removed all appliances, flooring, countertops, and wallpaper. Cleaned up the trim around the window to provide a more updated look. We expanded the kitchen entrance to create a more seamless flow with the dining and living room. The space will feel larger and more connected when we're done.


Now lets rebuild the space!



The tall cabinets was moved all the way to the end of the wall and connected to the cabinet we created for the fridge. At the opposite end we created a breakfast bar so there now is an area for you to sit and enjoy your coffee and check your mail :-)

All cabinetry was sanded down and painted in crisp white. Pot lights were added in the ceiling for more improved lighting. New granite counter tops were installed, subway tile backsplash, new appliances and beautiful bamboo flooring.


Here is the finished results:


So much better, right!


 

Lets jump to the Living and dining room



First a little "decluttering" must happen! Space emptied, carpet removed. We added pot lights for improved lightening. New fresh paint on walls and ceiling. Beautiful bamboo flooring was installed #lumbarliquidator #bamboofloor


Then on to the fire place!



After a good cleaning, the insert was sprayed with special heat resistant paint. The outside brick got a nice coat of black paint. #fireplacemakeover


Here is the final result:



 

Let's move onto the master suite!




The master bedroom was a bit small for today's standards. It also had a narrow sunroom attached. We decided to open this up and create a master suite to die for!


First, we took down the wall into the “sunroom” giving us another 3-4 ft to work with and brought in all of that wonderful natural light from the sunroom into the bedroom.



Tearing down the wall and opening the sunroom to the bedroom required that we add a big support beam to make the space open and safe. The sunroom floor was lower than the bedroom, so we had to raise it. What a difference this made!


However, the master suite was still to small for our taste. We decided to open up to the next bedroom creating an extra space for the master suite. This multi-purposes space can become a nursery, an office, a sitting room, a giant walk-in closet or whatever. With these changes we were able to create a much improved closet space for the master suite as well.



Take a look at this finished master bedroom.



The natural light and flow of this master suite are amazing if we do say so ourselves. :-) Who would not want a bedroom with all this natural light?


The bamboo flooring makes the room warm and relaxing. The sitting area is open, comfortable, and super cute. The barndoors to the master bath provide a rustic, farmhouse-like feel. #masterbedrooms #barndoors #rustic #farmhouse


 

Our work would not be complete without a master bath transformation!





This bathroom had carpet on the floor - YUCK - this is one of my pet peeves. It had far too many walls and doors making this space feel cramped and disjointed. Now let's get to work.


The walls were taken down, the old toilet and shower stall were removed, and we closed the doorway leading to the laundry room. This would allow us to create a larger bathroom and shower instead.


Here is the finished space!


As you can see, much more open and clean. I love the oversized shower with the sleek custom glass panel. We added shiplap on the wall behind the vanity mirror to make it a feature wall. We kept the existing vanity, added shelving to create more storage and really maximized the space.


We added a beautiful, new granite countertop and a sink bowl to finish it off. The rustic shelving above the new toilet along with the beautiful barndoors saved space and continued the farmhouse look. The master closet got deeper as we combined 2 smaller closets into one. There is also an extra closet behind the double doors giving this master suite all the storage it needs.


This spacious master suite will fulfill most homeowners wishes. #masterbathrooms #walkincloset #shiplap #milestonegranite